Här kan du följa vår segling till Medelhavet.
Vi har bytt till ny båt s/y Carpe Diem, Jeanneau Sun Odyssey 40.
Av praktiska skäl använder vi vår förra båts, s/y Xavita, hemsida.

Here you can follow our sailing from Sweden to the Mediterranian.
We have a new yacht s/y Carpe Diem, Jeanneau Sun Odyssey 40.
Of practical reasons we are still using the homepage of our previous yacht s/y Xavita.


Klicka på bilderna föratt se dem i större format. NOTE! Click on the photos to have a larger image.

torsdag 22 september 2016

Portugal

Utmed Portugals kust lägger fiskarna nät långt ut till havs, flera kilometer ut. Näten markeras med flöten och flaggor, som lätt kan fastna i propellern. Händer detta måste man gå ner i vattnet och skära loss, vilket är svårt och farligt i dyningen och det kalla vattnet. För att inte riskera detta, gör man endast dagseglingar och håller skarp utkik hela tiden. Ofta får vi väja för små flöten som plötsligt dyker upp mellan vågorna, trots att de är försedda med vimplar i olika färger syns de inte långt. Priset togs av ett flöte i form av en mörkblå plastdunk utan vimpel som dök upp i det gråblå havet! Obegripligt att det inte är krav på att flötena förses med rejäla flaggor, radarreflektorer och ljus.

Inte lätt att se denna nätflagga

I Viano do Castelo ligger marinan intill en tågbro konstruerad av Eifel, samma Eifel som ritat Eifeltornet i Paris. Bron, byggd i nitad stål, skramlar fruktansvärt när tågen passerar. Tur att inga tåg passerar på natten.

Eifels tågbro

Friska nordvästvindar ger en härlig seglats till Leixoes (med ett omöjligt portugisiskt uttal), som är hamnen till staden Porto. Bussen tar oss in till Porto, en kuperad stad, som klättrar uppför bergen på bägge sidor floden. En praktfull bågbro sammanbinder stadsdelarna med sina smala vindlande gränder och färggranna hus.

PortoEngelsmännen ”uppfann” portvinet, som görs av druvor som odlas odlas långt in i landet. Det färdiga vinet transporterades förr på speciella båtar ner till Porto. Där spetsas vinet med konjak som avbryter jäsningen och behåller sötman i vinet. Därpå lagras vinet på ekfat under flera år innan det skeppas ut i världen. Namnet portvin kommer givetvis av att vinet skeppas ut från Porto. Vi deltog i en guidad tur i bolaget Offleys lagerlokaler med efterföljande portvinsprovning.Här mognar portvinet i mörka lagringslokaler

Portvinsprovning
Större delen av Portugals kust består av långgrunda sandstränder. Synd att havet är så kallt att ingen vill bada. Hamnarna ligger oftast i flodmynningar och skyddas av kilometerlånga höga vågbrytare. Hamnarna är få och ligger långt ifrån varandra.

I Peniche är gästhamnen full, så vi ankrar utanför hamnen i lä av vågbrytaren. Atlantens dyning når ändå vår ankarplats, vilket ger en rullig natt och det är svårt att sova.

Smögens vattentorn? Nej, det är Peniche

På vägen till Lissabons hamnstad Cascais går vi för motor och radarhjälp i tjock dimma och håller skarp utkik efter nätbojar. Dimman väller fram i sjok och sikten varierar från i ena stunden 50 m och i nästa en kilometer. Ser inga båtar, men AISen avslöjar att vi har flera båtar i närheten.

Den grå dimbanken väller in från havet
och strax blir båtarna osynliga

Cascais har en fin men dyr marina, varför vi ankrar utanför. Vädret har växlat till varmt och soligt, ingen dimma. Staden har mycket turister, många svenskar o engelsmän.

Flygning  eller segling?

Gatstenen ger illusionen av vågor i trottoaren  Vår segelklubbstidning Varvet redigeras på distans

Varmvattenberedarens övertrycksventil läcker, många liter vatten rinner ner i kölsvinet. Vi går in i den svindyra marinan och kapten startar felsökning. Efter demontering av ventilen konstateras att felet ligger i vattenpumpen som stoppar vid alltför högt tryck. Efter en enkel justering är problemet åtgärdat. Kaptenen är stolt över att ha klarat av ”reparationen” och får beröm av hustrun.

Varmvattenberedaren  lagas

Lokaltåg in till Lissabon genom Estoril och andra fashionabla förorter. Lissabon är byggd på 7 kullar och är mycket backig. Fullt av turister i stan, de gammaldags spårvagnarna är överfulla och klättrar långsamt uppför de branta gatorna. Den äldsta stadsdelen Alfama har många restauranger som bjuder på Fadosång, en speciell traditionell sångform. Staden drabbades av jordbävning 1755 som förstörde stora delar av staden. Stadsmuren var solitt byggd och motstod skakningarna och finns bitvis synlig mellan husen i den gamla stadsdelen.

Ett av Lissabons många torgKakelklädd husfasad
Tät trafik på trånga gatorGränd i stadsdelen Alfama 

Portugals sydvästudde, Cabo Sao Vicente, rundas i stiltje och atlantdyning. Härifrån utgick de stora äventyrarna Vasco da Gama och Columbus på sina upptäcktsfärder till nya kontinenter och nya sjövägar.

Fyren på Cabo Sao Vicente
Vasco da Gama

Columbus på väg västerut?


2 kommentarer:

  1. Hej! Jag ska till Martinique i January och hittade din blogg när jag sökte på "St Anne", det område jag helst skulle vilja bo i. Jag förstår att du reser med båt men undrar om du var i själva staden och skulle kunna ge lite tips kring var man ska bo/vilken strand som är bäst eller liknande! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Magda! Vi har varit i St. Anne både med båt och bil men kan inte ge dig några rekommendationer. Ta kontakt med Stefan och Pia Hugosson på Shaddock som har varit där många gånger och gillar platsen. Mailadress: stefanhugosson@hotmail.se

      Radera