Här kan du följa vår segling till Medelhavet.
Vi har bytt till ny båt s/y Carpe Diem, Jeanneau Sun Odyssey 40.
Av praktiska skäl använder vi vår förra båts, s/y Xavita, hemsida.

Here you can follow our sailing from Sweden to the Mediterranian.
We have a new yacht s/y Carpe Diem, Jeanneau Sun Odyssey 40.
Of practical reasons we are still using the homepage of our previous yacht s/y Xavita.


Klicka på bilderna föratt se dem i större format. NOTE! Click on the photos to have a larger image.

söndag 21 augusti 2016

Biscaya

Seg seglats från Guernsey i motvind och motström. Tröttnade efter några timmars kryss med dålig framfart. Motorgång i ett dygn till Bretagnes nordvästhörn och det ökända Ile d'Ouessant. Varför denna dåliga planering? Tvärtom, smart planering! Det gäller att komma i rätt tid till Ile d'Ouessant med sina starka tidvattenströmmar.

Ön passeras på insidan med 10 knops fart i solsken, stiltje och blankt vatten. Dimman ligger lågt över vattnet. Tidpunkten för passagen sker efter lotsbokens rekommendationer. Delfiner leker runt båten.

 Ile d'Ouessant före vågdansen


Fyren Kereon stiger upp ur dimman

Men, ropa inte hej förrän du är över! Efter att halva sundet passerats börjar vattnet koka, Atlantvågorna kommer in och möter både oss och medströmmen, och reser sig och bryter. Vattnet spolar över däcket och båten faller med dunsar ner i vågdalarna. Efter en kvart är dansen över och mjuka dyningar möter oss. Tyvärr hinner man inte fota denna kakafoni, man har fullt upp med att hålla sig fast.Det ökända Biscaya bjuder på stiltje i 2 dygn då ett högtryck har parkerat här. En mjuk Atlantdyning vaggar båten medan motorn driver oss fram. Enligt prognoserna ska vinden återkomma först på sista dygnet. Hoppas bränslet räcker till dess. Trots flera extradunkar har vi inte tillräckligt för hela vägen till Spanien.

Stiltje på Biscaya

Varför bekymra sig, utan ”fånga dagen”(= Carpe Diem) när solen strålar från en blå himmel, delfiner dyker upp ibland och till och med en val sprutar på avstånd. Nätterna bjuder på oräkneliga stjärnor att studera och fundera över vad som finns bortom.På plottern ser vi den intensiva fartygstrafiken i farleden längre ut. Vi håller oss väl undan där vi går längre in på Bicaya. Inga fartyg eller båtar i sikte. Plottern visar också att under horisonten går två segelbåtar på parallellkurs med oss. Ropar upp dom på VHF-radion och växlar några ord. Under natten dyker både franska och spanska fiskebåtar upp och drar sina trålar på behörigt avstånd.

Fjärde dagen kommer med vind akterifrån och vi får en härlig segling sista dygnet till La Coruna på Spaniens nordvästra hörn.

Autopiloten styr över Biscaya
Under sena natten dök La Corunas pirarmar upp i mörkret. Vi fick ta det lugnt och avvakta med inseglingen. En massa stora och små fiskebåtar var på väg ut på nya fiskefängen efter att ha lossat sin fångst från nattens första tråldrag.

La Corunas hamnutkik är en futuristisk skapelse

Redan dagen därpå förde tåget oss till Madrid och flyg till Göteborg. Birgittas systerdotters bröllop står för dörren. Men snart är vi tillbaks för fortsatt seglats mot Medelhavet.

Tåget till Madrid både gick och kom fram på minuten.
Något för SJ att ta efter. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar