Här kan du följa vår segling till Medelhavet.
Vi har bytt till ny båt s/y Carpe Diem, Jeanneau Sun Odyssey 40.
Av praktiska skäl använder vi vår förra båts, s/y Xavita, hemsida.

Here you can follow our sailing from Sweden to the Mediterranian.
We have a new yacht s/y Carpe Diem, Jeanneau Sun Odyssey 40.
Of practical reasons we are still using the homepage of our previous yacht s/y Xavita.


Klicka på bilderna föratt se dem i större format. NOTE! Click on the photos to have a larger image.

onsdag 13 juli 2016

Nya äventyr med ny båtCarpe Diem


Vi har blivit med ny båt, en Jeanneau Sun Odyssey 40, som vi äger tillsammans med en annan familj.  Båten heter Carpe Diem, men vi fortsätter att skriva på denna blogg som egentligen tillhör vår förra båt Xavita. Vi kommer att skriva här om seglatserna när andan faller på.
Birgitta och Johan seglar nu ner båten till Medelhavet. Planen är att segla in i Medelhavet i år och lägga upp båten i höst i någon spansk hamn. Nästa år fortsätter seglatsen till östra Medelhavet, där Grekland och Turkiet är slutmålet. Där är tanken att vi och våra partners ska turas om att psegla omkring och njuta av sol, värme, kultur och varma bad.

Efter två veckors seglats via Lilla Bält och Kielkanalen i motvind och regn har vi nu nått Nederländerna. En spännande natt med motström och motvind rundades ön Borkum vid tysk-holländska gränsen och med dubbelrevade segel forsade vi in mot Delfzijl i 10 knops fart i medström i en smal farled. Plötsligt syntes en massa kulörta ljus framför oss i natten. Julgran?, fel årstid! Bojar?, stämmer inte med sjökortet! Ett mudderverk och vindkraftverk i bakgrunden var upphov till skådespelet. I mörkret får fantasin lätt vingar och verkligheten blir svårtolkad.

Holländska kanaler

De sista dagarna har varit dikeskörning. Inte vägdiken, utan vi har motorerat i kanalerna som löper som djupa diken mellan åkrarna. Lantdoften (gödselstanken) ligger tung över nejden och korna råmar utmed kanalkanterna. I Groningen slingrade sig kanalen runt den gamla stadskärnan. 10 broar öppnades för oss och de 6 övriga båtarna i konvojen.

I konvoj genom broarna

Genom GroningenImorgon styr vi åter ut på havet för en liten omväg. En bro är under ombyggnad och stänger den planerade vägen. Vi följer alltså "staande mast route", en kanalväg som tillåter färd för segelbåtar med mast. För 15 år sedan gick vi samma väg med Xavita III, som hade ett betydligt mindre djupgående. Carpe Diem har 2 meters djupgående, vilket har märkts några gånger när vi plöjt i kanalbotten. Men vår starka motor har hittills löst problemen.


1 kommentar:

  1. Kul att vara med er igen!Lycka till på färden!�� Kram Tina

    SvaraRadera